Akvapónia és télikert

Az akvapónia és télikert alkalmas arra, hogy speciális élelmiszer termelési módszert folytassunk, amelyben egyidejűleg van jelen a hidroponika (a növénytermesztés a hagyományos talajon való nevelés helyett tápfolyadékot használ) és a vízművelés (tengeri állatok pl: rákok vagy halak tenyésztése).

A folyamatban részt vevő növények és állatok egymást segítve fejlődnek, ezzel téve gazdaságossá a működést. A tengeri állatok ürüléke tápanyagban gazdaggá teszi a folyamatban részt vevő vizet, amely azonban az állatok számára már mérgezővé válik, ezért a víz hidroponikus rendszerbe kerül ahol a növények hasznosítják a benne lévő tápanyagokat, egyidejűleg meg is tisztítva ezzel a vizet, amely alkalmassá válik arra, hogy ismét a vízi állatok életteréül szolgáljanak. A rendszer így tökéletesen gazdaságos és környezetvédelmi szempontból is kívánatos.

 Az akvapónia létesítésére ideális alapot nyújthat egy télikert, ennek kialakításában ingyenes szaktanácsadással segítjük önt! Keressen elérhetőségeinken.

akvaponia

télikert virággal

télikert virággal

teikert -szereles-velence

télikert szerelés Velence

Honnan ered az akvapónia ötlete?

Az akvapónia ősét Kínában alkalmazták, az elárasztott rizsföldekre halakat eresztettek, amelyek megették a lárvákat és algákat, közben pedig az ürülékükkel feljavították a vízminőséget, amelynek következtében a rizstermés jelentősen jobb lett. Ebből kiindulva született meg az akvapónia nevű biotechnológiai eljárás.
Minimális befektetéssel és energiafogyasztással, csekély munkaerő ráfordítással szinte csak szüretelni kell, illetve a halakat etetni.
A berendezés többféle szintű lehet a hobbitól a kisgazdaságin át az ipariig. Ami a műszaki megoldásokat illeti az egyszerűtől a teljesen automatizált megoldásokig sok minden lehetséges. Sokan ezzel a rendszerrel biztosítják a családjuk számára a friss halat és zöldségeket. A rendszer az első alkalommal vízzel feltöltve működik, csak az elpárolgott víz mennyiséget kell időnként pótolni.

Hogyan kapcsolódik ide a télikert?

Az akvapónia és télikert létéhez egy megfelelően felépített, üvegezett rendszerre van szükség. Egy megfelelően tervezett, kiváló üvegezéssel ellátott télikert ideális alapot nyújthat az akvapónia létesítéséhez. Ingyenes szaktanácsadásunkkal segítünk az akvapónia és télikert tervezésben és a  kialakításban.